I Istanbul hade vi vissa problem att hitta till vårt hotell. Vi hade adressen men ingen karta och att hitta i Istanbul utan karta var lite svårare än vad vi hade trott att det skulle vara. Till råga på det så hade vi på väg till Istanbul träffat några vänliga själar som hade varnat oss hur farligt det var för unga flickor att tala med främlingar i Istanbul - alltså kunde vi inte fråga någon om vägen! Efter att ha kastat oss framför fötterna på några andra turister blev vi däremot upplysta om att lokalbefolkningen var väldigt hjälpsam och till slut hittade vi till hotellet.
Första kvällen var vi ganska trötta eter den långa bussresan och orkade bara vandra cirka hundra meter från hotellet, men där hittade vi en mysig restaurang som serverade en svampgryta med den något ovanliga blandningen bulgur och pommes.
Nästa morgon serverades vi frukost uppe på hotellets takterrass. Bröd med fetaost, oliver och lite annan frukt och grönt. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i oliver, men sedan denna frukosten älskar jag dem.
Såhär såg utsikten från takterrassen ut. Frukosten serverades av en liten, äldre man som talade lite mer engelska än vad jag talar turkiska, men han log hela tiden, trots att han verkade driva hela hotellet på egen hand - all annan personal verkade alltid titt på TV när vi såg dem.
Vår andra kväll i Istanbul åt vi på "restauranggatan". Än en gång blev det vegetariskt - pasta och grönsaker. Nästa dag när vi passerade förbi samma ställe igen ropade de från restaurangen bredvid "ni åt där igår då får ni äta här idag!" Jag vet inte om det var vi som gjorde ett ovanligt starkt intryck på dem, eller om de bara var väldigt duktiga på att komma ihåg ansikten. Jag önskar jag var lika duktig på ansikten.
Överallt körde äldre herrar runt med kärror med frukt och bär som man inte kunde låta bli att handla från. Vissa av frukterna vet jag inte ens vad det var för något.
Sista kvällen i Istanbul, och på vår resa, åt vi traditionell turkisk mat, tror jag, för om jag ska vara ärlig så vet jag inte riktigt vad det var. Men efter maten serverades vi i alla fall traditionellt äpplete.
Under våra dagar i Istanbul hann vi med ganska mycket: Topkapipalatset, Hagia Sofia, blå moskén och det sjunkna palatset. Vi hann till och med en snabb runda till Asien där vi åt glass, och på så vis skulle jag nog vilja beskriva Istanbul, som en blandning av Europa och Asien.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar